Dalarnas Idrottsförbunds trafiksäkerhetspolicy
Dalarnas Idrottsförbunds trafiksäkerhetspolicy Avesta Tennisklubb
Organisationsnr. 982000-3284
Föreningen bildad 1921
TRAFIKSÄKERHETSPOLICY
Nedanstående regler har kommit till på initiativ av Dalarnas Trafiksäkerhetsförbund och Dalarnas Idrottsförbund. Reglerna ska tillämpas på alla transporter som har samband med aktiviteter inom Avesta Tennisklubb eller för ATK:s räkning, t.ex. träning, tävlingar, möten, kurser och konferenser, oavsett om aktiviteten äger rum lokalt eller på annan ort, och oavsett om transporten utföres i deltagarens egen regi eller organiseras av klubben.
1. Val av transportsätt
Mest lämpliga transportsätt ska väljas genom en sammanvägning av hänsynen till säkerhet, tidsåtgång, kostnader och miljöpåverkan. Vid resor inom distriktet är oftast bil det naturliga färdmedlet, i andra fall kan tåg vara bäst, om det finns bra lokala förbindelser i form av bussar eller taxi vid rimliga avstånd.
2. Bilresor
2.1 Egen bil, hyrbil eller inhyrd buss med förare? Förstahandsvalet ska av kostnadsskäl vara egen bil (ägd/leasad). Samåkning ska eftersträvas. Hyrbil eller inhyrd buss kommer i fråga i särskilda fall, men avtalet kräver godkännande av styrelsen. Uthyraren ska vara ett välrenommerat trafikföretag.
2.2 Krav på fordonet
- Bilen måste givetvis vara trafiksäker, skattad och försäkrad.
- Kontrollera speciellt däcken (mönsterdjup, dubbning); samt bromsarna.
- Kolla lufttrycket i relation till lasten. Läs instruktionsboken.
- Glöm inte kontrollera reservdäcket.
- Fyll på spolarvätska och ta med reserver av spolarvätska, glykol och olja.
- Bogserlina, startkablar, domkraft, ficklampa och varningstriangel ska finnas i bilen. En s.k. räddningsfilt kan komma till pass.
- Kolla att det finns tillförlitliga fästpunkter för bogserlinan.
- Om man har takbox eller släpkärra ska dessa vara ordentligt fastsatta.
2.3 Krav på förare och passagerare
Föraren ska ha körkort för den aktuella fordonstypen. Tänk på ”nolltoleransen”, och vikten av att vara utvilad. Föraren är bl.a. skyldig tillse följande:
- Alltid säkerhetsbälten på alla som finns i bilen.
- Hålla hastighetsbegränsningarna.
- Föraren får inte använda mobiltelefonen när fordonet är i rörelse. Däremot är det lämpligt att någon av passagerarna har mobilen påslagen hela tiden.
- Rökning förbjuden under färd.
- Tänk på att köregenskaperna (styrning, acceleration, fjädring, bromssträcka) ändras när bilen är tungt lastad.
- Sakta in i god tid före en korsning om det är halt. Var noga med att visa tecken.
- Underskatta inte risken för djurkollisioner. Redan vid 70 km/tim blir det en kraftig smäll om man kör på ett rådjur. Tänk på att djuren ofta kommer i sällskap.
2.4 Planering av resan
- Ta i förväg reda på förhållandena vid resmålet, t.ex. om det finns parkering i närheten, så att man inte försenas av att leta efter parkering. Beräkna restiden med marginal.
- Kolla om det är några vägarbeten på färdsträckan eller vid resmålet.
- Se till att det finns uppgift om aktuella telefonnummer på hemorten och på resmålet, och att motsvarande uppgifter finns hemma hos anhöriga.
- Starta i god tid. Bestäm samling för avresa en kvart före normal avresetid, och ha mobilen påslagen för att ha kontakt med övriga deltagare.
- Avsätt några minuter till att rengöra rutor, speglar och strålkastare. Lägg en matta el. dyl. under torkarna om bilen ska stå parkerad ute i vinterväder.
- Tänk på att motorvärmare sparar bränsle om det är kallare än +10 grader.
- Vid extremt väder, överväg att kontakta arrangörerna för att begära flyttning/inställande av matchen resp. att lämna w.o.
3. Tåg/långfärdsbuss
Att ta tåget är normalt det bästa alternativet vid en viss längd på resan, speciellt om man är ensam deltagare. På vissa sträckor kan det passa med långfärdsbuss. Observera att det går att få kraftiga tågrabatter om man sätter sig in i SJ:s (dessvärre något komplicerade) prissystem.
4. Om du cyklar eller går
- Se till att cykeln eller mopeden har fungerande lyse fram och bak, och tydliga reflexer, även i hjulekrarna. Använd reflexväst eller reflexer på kläderna när det är mörkt.
- Glöm inte cykelhjälmen. Om du går till fots, använd skobroddar vid halkigt väglag. Gå inte ut med blankslitna sulor.
- Särskilt viktigt är att ha reflexer och ”varselljus” om man löptränar på oupplysta vägar.
5. Träningsgrupper
Ungdomar som bor i närheten av tennishallen brukar ofta gå eller cykla till sina träningar. Styrelsen vill uppmana föräldrarna att i möjligaste mån skjutsa barnen i bil till och från anläggningen vid otjänligt väder.
6. Tennisanläggningarna
Styrelsen har ansvaret för att parkering och gårdsplan vid tennishallen i möjligaste mån hålles framkomliga och halkfria. Klubbmedlemmarna bör dock tänka på att sådan service bygger på ideella insatser och därför kan vara försenad. Sätt ner fötterna försiktigt!
Utomhusanläggningen på Holmen är otillräckligt försedd med parkeringsplatser, varför deltagare i träning och matcher måste korsa livligt trafikerade gator till fots för att komma till banorna. Chansa inte, utan vänta tills det är klart att gå över. Åk hemifrån i god tid.
7. Försäkringar
- Föreningen, inklusive förtroendevalda och ledare, är försäkrade i "RF:s Grundförsäkring". Innehållet finns beskrivet på Svenska Tennisförbundets hemsida, www.tennis.se.
- Medlemmar som är innehavare av Tennisförbundets tävlingslicens har även en olycksfallsförsäkring som gäller vid tävling under licensen samt resor till och från sådana tävlingar.
- Avesta Tennisklubb har en s.k. företagsförsäkring som exklusive självrisk ersätter person- och sakskada som anses ha vållats genom att klubben har åsidosatt normal aktsamhet.
Nämnda försäkringar kan i vissa fall vara möjliga att utnyttja, dock bör man inte utgå från att de kan åberopas för skada som har orsakats av trafikolycka. Deltagare i klubbens aktiviteter bör således se över sitt privata försäkringsskydd.
-----------
Denna trafiksäkerhetspolicy är antagen av styrelsen för Avesta Tennisklubb 2007-11-27. Styrelsen kommer fortlöpande att dels kontrollera att reglerna följs i praktiken, dels vid behov utöka eller modifiera reglerna. Dokumentet ska finnas tillgängligt i tennishallen och på ATK:s hemsida.