Headerbild

Föreningspolicy

AVESTA TENNISKLUBB 2008-11-09

Organisationsnr. 982000-3284

Föreningen bildad 1921


Föreningspolicy för jämställdhet, drogförebyggande arbete, ledarskap och öppenhet


Innehåll

 

1. Jämställdhet

 

Definition

Grundprincip
Rättigheter

Skyldigheter

Kategoripar

Exempel på kategoripar

Antalsmässig utjämning

Målkonflikter J

ämställdhet och medlemsrekrytering

Vitalisering

Träningsgrupper

Kostnadstäckande träningsavgifter

Tävlingsspelare – motionärer

Arvoden kontra ideellt arbete

Medlem – icke medlem

Handikappanpassning


2. Drogförebyggande arbete

 

3. Ledarskap

 

4. Öppenhet - Nya medlemmar välkomna

Formella regler

Medlemsrekrytering

Samarbete med skolorna

Sommarlovstennis

Prova-på-dagar

Annonsering

Hemsidan
”Mun-mot-mun-metoden”


1. Jämställdhet


Definition

Rättsläget regleras av Jämställdhetslagen av 1991, som främst siktar till att förbättra kvinnornas villkor i arbetslivet. Den lagen ersätts 2009 av en ny Diskrimineringslag, som har mer utvidgade ändamål än den gamla lagen.


Med begreppet jämställdhet avses rent allmänt att alla individer i en population (t.ex. medlemmarna i en tennisklubb) har samma rättigheter och skyldigheter. I det följande behandlas emellertid jämställdhetsbegreppet både på individ- och gruppnivå.Vi ska dessutom gå in på vissa bestämmelser som är speciella för Avesta Tennisklubb.


Grundprincip

Jämställdheten ska anses vara ”default-läge”; varje avvikelse från principen om jämställdhet ska kunna motiveras med formella eller pragmatiska skäl. Fråga om eller ifrågasättande av sådan avvikelse kan väckas vid årsmötet, eller anmälas till styrelsen. Vid bedömning av huruvida viss persons rättigheter har kränkts eller vederbörandes skyldigheter har utvidgats på orimligt sätt ska man i första hand ta ställning till om det ut objektiv synpunkt föreligger en kränkning enligt de kriterier som anges i det följande. Om individen har en subjektiv upplevelse av att ha blivit kränkt utan att detta kan verifieras objektivt kan man endast försöka att diskussionsvägen komma fram till bästa möjliga lösning. I ytterlighetsfall får man konstatera att inte alla konflikter går att lösa.


Rättigheter

Var och en har rätt

  • att bli medlem i klubben, och att kvarstå som medlem så länge man uppfyller sina stadgeenliga skyldigheter;
  • att få utnyttja klubbens anläggningar och delta i träning och tävling i enlighet med villkor som gäller för alla;
  • att vara valbar till styrelse och andra funktioner inom klubben;
  • att i övrigt få utöva de rättigheter som enligt stadgarna tillkommer varje medlem.


Dessa formella rättigheter gäller utan inskränkning för var och en. Således ska ingen få sin rätt kränkt genom ojämlik behandling som grundas på avvikelser från majoriteten med avseende på t.ex. kön, ålder, etnicitet, politisk eller religiös åskådning och social status. Se vidare nedan under ”Kategoripar”.


Om efterfrågan på en viss rättighet skulle överstiga tillgången får styrelsen eller årsmötet bestämma om begränsningar i lämplig omfattning. Det kan exempelvis inträffa att två eller flera medlemmar ansöker om abonnemang på samma tid. I den mån alla står på sig trots försök till jämkning ges företräde till den som eventuellt hade samma tid föregående säsong. I andra fall får man tillgripa lottning. Om det skulle vara så att den aktuella tiden behövs för träning eller tävling som klubben arrangerar går detta behov före.


Skyldigheter

Medlemmen är skyldig

  • att betala medlemsavgift och avgifter för abonnemang, strötider och träningsgrupper, liksom tävlingsavgifter och andra avgifter som styrelsen eller årsmötet har bestämt;
  • att vid användning av klubbens anläggningar uppträda på ett sådant sätt att det inte uppstår skador eller onödigt slitage. Exempelvis ska man vid spel i tennishallen använda godkända skor, och även se till att man inte drar in grus på mattan, och att i övrigt hushålla med klubbens resurser, t.ex. genom att släcka lyset i hallen om ingen ska spela nästa timme. Vid spel utomhus ska man bl.a. vara noga med att sopa banan och vattna om det är torrt, resp. att inte spela på vattensjuk bana.
  • att vara beredd att vid förfrågan från styrelsen solidariskt och efter förmåga hjälpa till med skötsel och underhåll av tennishall och utomhusanläggning i rimlig omfattning.


Utöver dessa formella skyldigheter finns ett etiskt ansvar att uppträda på ett sätt som motsvarar allmänt accepterade normer, både på och utanför banan.


Kategoripar

För att kunna göra jämförelser på gruppnivå definierar vi ett antal tänkta kategoripar, vars två delar antas ha motsatta intressen och som därför bör ges lika behandling genom relevanta åtgärder. Denna korrigering anses à priori vara värd en viss eventuell materiell eller kvalitativ uppoffring som kan förmodas vara lönsam på längre sikt. Underförstått är att den mindre gruppen kan råka i ett sämre läge eftersom dess medlemmar kan bli nedröstade.


Exempel på kategoripar

  • Kvinnor - män
  • Unga - gamla
  • Olika språk (svenska – annat språk)
  • Talangfulla - obegåvade
  • Tävlingsspelare – motionärer
  • Ideellt arbete – avlönat arbete
  • Handikappade – icke handikappade
  • Medlem – icke medlem
  • Olika religiös uppfattning
  • Olika etnisk bakgrund
  • Olika sexuell läggning
  • Olika politisk uppfattning
  • Olika ekonomisk styrka

Antalsmässig utjämning

De enheter inom klubben för vilka antalsmässig utjämning ska eftersträvas är

  • Styrelse och andra funktionärer
  • Tränarkår
  • Träningsgrupper

Med upprätthållande av kravet på lämplighet ska vi eftersträva en rimligt jämn fördelning inom dessa tre enheter med avseende på kategoriparen kön och ålder. Vi vill ha en bra mix av unga och gamla, damer och herrar, flickor och pojkar. Träningsgrupperna behöver nödvändigtvis inte vara blandade, däremot är det ett önskemål att det totalt sett ska vara lika många flickor som pojkar.


I policyn ingår däremot inte att aktivt sträva efter jämn eller proportionell antalsmässig fördelning med avseende på exempelvis religion, etnicitet, sexuell läggning eller politisk åskådning, men om intresserade kandidater anmäler sig ska det inte förekomma någon diskriminering på nämnda grunder. Det ska över huvud taget inte förekomma att styrelsen eller andra medlemmar aktivt försöker ta reda på andra medlemmars åskådning och läggning i nämnda avseenden. Urval och bedömning av funktionärer och spelare ska endast baseras på lämplighet och faktiska observationer av verksamheten, men vi ska vara noga med att framhålla att personer av minoritetsgrupper är välkomna. Intresse och fallenhet för tennis är det väsentliga.


Vid uttagning av deltagare i lagtävlingar och andra tävlingar prioriteras endast spelstyrka och lämplighet enligt lagledarens bedömning och Tennisförbundets bestämmelser.


Jämställdheten har teoretiskt sett inget samband med majoritetsförhållanden, det väsentliga är att en minoritetsgrupp ska ha samma rättigheter och skyldigheter som en större grupp, och att alla individer har samma rättigheter och skyldigheter, även om man tillhör en minoritetskategori.

 

Målkonflikter

Beroende på vilka kategorier vi definierar är det emellertid tänkbart att det uppstår intressekonflikter, eftersom det delvis handlar om motstridande mål vid olika aspekter. Detta beror på att en och samma person kan hänföras till flera olika kategorier (totalen kan delas på olika ledder) och att två eller flera av dessa kategorier har motstridande intressen, eller att det blir en konflikt med någon annan uttalad princip. I så fall måste man rangordna de olika målen.


Exempel 1: Anta att vi har som målsättning att öka andelen yngre medlemmar i styrelsen, men även att öka andelen damer. Anta vidare att det i ett visst läge finns två kandidater, en yngre man och en äldre kvinna. Vid en sådan konflikt mellan två likvärdiga mål får man enbart gå på lämplighet för uppgiften. Vi får välja mellan erfarenhet och ungdomlig energi.


Exempel 2: Vi bestämmer att alla deltagare i träningsgrupper ska få samma tillgång till utbildad tränare, lika många timmar i veckan oavsett nivå. Denna princip kan kollidera med ett av styrelsen eventuellt fattat beslut om att klubben ska satsa på talangerna, som behöver träna betydligt fler timmar i veckan för att kunna bli tävlingsspelare. Även i detta fall måste vi rangordna målen.


Jämställdhet och medlemsrekrytering

Styrelsen kan i ett visst läge anse att det finns anledning att eftersträva en jämnare fördelning inom ett visst kategoripar. Man bör i så fall uppmuntra den underrepresenterade gruppen att bli aktivare i olika sammanhang, eller också bör klubben genom riktad nyrekrytering se till att den underrepresenterade gruppen ökar till det önskade antalet.


Vitalisering

Emellertid visar det sig att jämställdheten inte är något självändamål. Genom att förstärka en underrepresenterad kategori kan man i lyckliga fall uppnå en allmän vitalisering av hela klubben. En rimlig balans mellan olika grupper är också önskvärd med tanke på klubbens långsiktiga utveckling.


Träningsgrupper

Om det kommer in så många anmälningar till träningsgrupper att listan blir övertecknad, dvs. det finns inte tillräckliga resurser i form av träningstider och/eller tränare att ta hand om samtliga intresserade, får grupperna komponeras med hänsyn tagen till deltagarnas förutsättningar att bäst tillgodogöra sig träningen. Vid i övrigt lika förutsättningar ges företräde till deltagare som förmodas ha bättre möjlighet att ägna sig åt tennis både inomhus och utomhus. Föräldrar till barn som inte får plats ska om möjligt tillfrågas om de är intresserade av att ta hand om en grupp mot reducerad avgift. Arbetet med rekrytering av tränare är således en förutsättning för att alla intresserade ungdomar ska ha samma möjligheter att få träna tennis.


Kostnadstäckande träningsavgifter

All träning i klubbens regi är i princip avgiftsbelagd. Varken träningsverksamhet eller uthyrning av banor är avsedd att gå med någon större vinst, å andra sidan måste klubben ha täckning för sina kostnader, inklusive en viss buffert.
Dock kan styrelsen, om ekonomin tillåter, besluta om lägre avgifter eller kvantitetsrabatter för lovande juniorer som vill bli tävlingsspelare och som därför behöver få mer träning än vad som är brukligt i träningsgrupper i allmänhet. Andra spelarkategorier kan också, med tillämpning av principen ”pris efter prestation”, få reducerad avgift eller andra förmåner enligt våra regler för ”Tävlingsspelares rättigheter och skyldigheter”. Socialt motiverad nedsättning av avgifter kan förekomma i undantagsfall.
I händelse av att verksamheten i sin helhet skulle uppvisa ett uthålligt överskott bör detta överskott i första hand användas till att subventionera den långsiktiga ungdomsverksamheten, snarare än på projekt som kan befaras ha endast en kortsiktig effekt, även om sådant också kan vara en stimulans för klubben på längre sikt.



Tävlingsspelare – motionärer

Styrelsen kan besluta om att tävlingsspelare ska ha vissa förmåner framför motionärer, t.ex. bidrag till resor och startavgifter, eller att få träna på attraktiva tider eller till subventionerad avgift. Dock förväntar sig klubben en motprestation enligt ”Tävlingsspelares rättigheter och skyldigheter”. Sådan motprestation kan även bestå i att tävlingsspelare skaffar sponsorer åt klubben.


Avesta TK kan, i likhet med andra klubbar, under speciella omständigheter besluta om en elitsatsning som syftar till att stärka klubben på längre sikt. Sådan verksamhet måste finansieras med extraordinarie intäkter och får inte inkräkta på klubbens normala verksamhet.


Arvoden kontra ideellt arbete

I en ideell förening finns inget formellt krav att allt arbete ska vara ideellt, dvs. oavlönat. Eventuella styrelsearvoden är en sak för årsmötet att besluta om, i den mån det finns ekonomiskt utrymme för sådant. Styrelsen kan besluta om arvoden till tränare och andra uppdragstagare som har utfört ett avtalat arbete. Sådana arvoden ska balanseras av någon form av intäkter i form av avgifter eller riktade bidrag. Dessutom kan en ideell förening ha anställd personal, varvid föreningen blir arbetsgivare med arbetsrättsligt och skatterättsligt ansvar.


Medlem – icke medlem

En tennisspelare som inte är medlem i Avesta TK har också rättigheter och skyldigheter. Han/hon får t.ex. hyra bana och delta i öppna tävlingar. Den som inte är medlem åtnjuter dock inte det skydd som stadgeenligt tillkommer den som är medlem.


Handikappanpassning

Avesta TK kan f.n. inte tillhandahålla några särskilda resurser för handikappade i befintliga anläggningar, t.ex. i form av anpassade ingångar och toaletter. I den mån en funktionshindrad person klarar av att spela tennis på normalt sätt är han/hon välkommen att spela på samma villkor som alla andra. På längre sikt ska vi undersöka förutsättningarna för att göra utomhusanläggningen och/eller tennishallen tillgängliga för rullstolstennis, vilket dock är ett projekt som kan förutsätta kostnadskrävande ändringar av både byggnader och banor.


 

2. Drogförebyggande arbete


Följande drogpolicy antogs vid styrelsemöte i Avesta Tennisklubb 2006-04-26:


”Allmänt gäller följande formulering i §1, Stadgar för Avesta Tennisklubb: Föreningen har som ändamål att bedriva sin idrottsliga verksamhet i enlighet med ”Idrottsrörelsens verksamhetsidé”. Föreningen skall i sin verksamhet aktivt verka för en dopingfri idrott.


Därutöver gäller att Avesta Tennisklubb skall ge ungdomar möjlighet att träffas och utöva tennisspel i en nykter och drogfri miljö. Avesta Tennisklubbs tränings- och tävlingsverksamheter skall vara helt fria från droger.”


Tränare och andra ledare ska när tillfälle ges, t.ex. på kurser, informera sig om drogrelaterade problem, t.ex. hur man via yttre tecken hos en person kan spåra drogmissbruk.

Vilka åtgärder man ska vidta i händelse av sådana upptäckter blir beroende av situationen. Om det t.ex. skulle visa sig att vederbörande allvarligt försvårar en meningsfull verksamhet i träningsgruppen kan det bli aktuellt med uteslutning. I första hand gäller det dock för tränaren och styrelsen att tala med föräldrarna och eventuellt med sociala myndigheter.


Vuxna ledare och andra medlemmar ska givetvis föregå med gott exempel och avhålla sig från att nyttja tobak och alkohol inom idrottsanläggningarna. Rökning är förbjuden i tennishallen redan på grund av brandfaran.



3. Ledarskap


Att vara ledare innebär att man av klubben har utrustats med vissa befogenheter som inte tillkommer medlemmar i allmänhet. Med befogenhet följer ansvar inför medlemmarna och inför årsmötet.


En ledare har till uppgift att planera verksamheten på kort och lång sikt inom ramen för tillgängliga resurser, att genomföra planerna och att dra slutsatser av erfarenheterna. Man ska ha målet klart för sig och sträva efter att uppnå målet. Ledaren ska genom sitt uppträdande entusiasmera medarbetarna, föregå med gott exempel och i lämplig omfattning delegera uppgifter till medlemmar och medarbetare.


Begreppet ledare omfattar dels klubbledare i allmänhet, t.ex. styrelsemedlemmar och andra funktionärer, dels specifikt personer som fungerar som tennistränare. Beträffande den första kategorin gäller rent allmänt att man ska kunna sköta sitt uppdrag på ett kompetent sätt och att man ska fungera socialt enligt samhällets skrivna och oskrivna regler.


När det gäller tränare, och speciellt sådana tränare som ska instruera barn och ungdom, gäller ytterligare en del krav. Viktigast är att tränaren verkar för en positiv stämning i träningsgruppen. Det ska vara roligt att träna tennis. Tränaren bör hellre berömma saker som eleven gör bra än att kritisera sådant som eleven gör på fel sätt när det gäller tennistekniken. I stället för t.ex. ”Ta inte så långa steg” kan man säga ”Korta-korta steg!”, och samtidigt själv visa hur korta steg ser ut. Att lära ut tennisteknik är en kombination av muntlig instruktion och fysiskt förevisande. Yngre barn har ibland svårt att förstå vuxnas språk om det ligger på en för hög teknisk nivå, däremot har motoriskt normalbegåvade barn ofta lätt för att uppfatta rörelser och att utföra dessa rörelser själva. Praktiska övningar är bättre än teoretiska utläggningar, särskilt om någon av deltagarna inte har svenska som modersmål.


Deltagarna i en träningsgrupp bör om möjligt ligga på samma utvecklingsnivå. Detta gör det möjligt för tränaren att fördela uppmärksamheten lika på deltagarna. Om någon behöver mer hjälp än de övriga gäller det att hålla dessa sysselsatta på egen hand, men om detta i längden leder till uppenbar snedfördelning av tränarens tid per elev få man överväga att göra ny gruppindelning.


Språkbruket bör vara sansat och balanserat. Nedsättande eller fördomsfulla kommentarer får inte förekomma inom gruppen eller mellan ledare och gruppmedlemmar. Varje tendens till mobbning eller trakasserier måste aktivt motarbetas, i allvarligare fall genom kontakt mellan styrelsen och föräldrarna. Både den verbala kommunikationen och kroppsspråket ska ge uttryck för ledarens respekt för elevens integritet, samtidigt som det ska framgå vem som bestämmer. Dock ska ledaren välkomna förslag från deltagarna beträffande träningsuppläggningen.


I träningen ingår att lära in rörelsemönster som är skonsamma ur skadesynpunkt. Tränaren ska vara beredd att ta hand om enklare skador, typ skrubbsår. Sjukvårdsväska ska finnas tillgänglig i träningslokalen.


Tränaren bör försöka intressera föräldrarna för att följa träningen så att man diskutera problem och framsteg, men föräldrarna bör avhållas från att mer direkt komma med tekniska synpunkter under pågående träningspass, eller att ”coacha” vid matcher.



4. Öppenhet - Nya medlemmar välkomna


Formella regler

Avesta Tennisklubb är en ideell förening. Ett av Skatteverkets kriterier för en sådan är att föreningen enligt stadgarna är öppen för alla. ATK:s stadgar säger att enda skälet att neka inträde är att det finns anledning tro att den inträdessökande personen skulle motarbeta föreningens intressen.


Medlemsrekrytering

För både ekonomisk och sportslig överlevnad krävs att klubben har tillräckligt många medlemmar. I en klubb med höga fasta kostnader krävs det ett tämligen högt kapacitetsutnyttjande i form av abonnemang och strötider. Med ökande antal spelare kan dessutom vi sänka avgifterna.


Realistiskt får man räkna med att det varje år är ett antal personer som av olika skäl försvinner ur medlemsregistret; därför är det angeläget att det samtidigt kommer till nya spelare. I många fall dyker sådana upp spontant, tack vare tidigare intresse för tennis, och genom rekommendation från bekanta.


Dock är det även nödvändigt för klubben att aktivt bedriva medlemsrekrytering bland allmänheten. Vi behöver en balanserad mix av olika åldrar, men utbytet blir bäst om rekryteringen första hand avser ungdomar. Erfarenheten visar att man på köpet ofta får med ett antal föräldrar som vill ta upp tennisen igen efter några års uppehåll, eller som kan hjälpa till i klubben på olika sätt.


Speciellt ska vi uppmuntra flickor att börja med tennis, eftersom det har visat sig att de i många fall inte har lika många konkurrerande intressen i andra sportgrenar, speciellt lagsporter, som fallet är med pojkarna. Vi behöver aktiva som kan hålla igång med både grus- och inomhustennis. Den som tränar t.ex. ishockey har i praktiken inte mycket tid över för något annat när det är säsong för inomhustennis.


Olika rekryteringsmetoder:

 

Samarbete med skolorna

Klubben ska inför varje termin erbjuda de olika skolorna att få ta del av tennisklubbens resurser för att ge eleverna möjlighet att träna tennis, både på grusbanorna och i tennishallen, under lektionstid eller efter skolans slut. Sådan aktivitet kan äga rum inom ramen för Elevens Val eller Idrottslyftet. En viktig förutsättning är att klubben kan ställa upp med instruktörer.


Sommarlovstennis

Ett bra sätt att komma i kontakt med nya elever är att ordna tennisskola på Holmen under några veckor på sommaren. Även i detta fall är förutsättningen att det finns ledare som dels har tillräcklig kompetens och dels har möjlighet att arbeta som ledare under en längre tid.


Prova-på-dagar

Ett annat sätt att locka nya kandidater är att inbjuda till ”Öppet hus” i tennishallen eller på Holmen. Klubben tillhandahåller racketar och bollar. Instruktörer måste finnas på plats.


Annonsering

Annonsering i ortspressen eller reklamblad i samband med t.ex. Öppet hus kan komma i fråga, vidare informationsblad som läggs ut på Turistbyrån och liknande ställen.


Hemsidan

På klubbens hemsida ska det finnas upplysningar om hur det går till att bli medlem, hur man bokar och betalar tennistider, och hur man anmäler sig till tenniskurser.


”Mun-mot-mun-metoden”

Denna metod brukar komma igång automatiskt om nyblivna medlemmar och kursdeltagare känner sig nöjda med verksamheten. Det uppstår en ”god cirkel”. Alla klubbmedlemmar, både styrelseledamöter och övriga, bör tillvarata varje tillfälle att propagera för klubben när man träffar någon som verkar vara en lämplig tenniskandidat.